Afgezien van trainingsintensiteit durf ik te stellen dat er in Nederland zo’n 1000 voetballers spelen die elkaar qua vaardigheden niet zo gek veel ontlopen. Hoe ik daarbij kom? Neem alle spelers uit de Eredivisie, Jupiler League en Tweede Divisie en verminder dit aantal met de bovenste 10 procent (top 5 Eredivisie) en de onderste 10 procent (onderste vijf Tweede Divisie).* Deze groep spelers kan qua vaardigheden ongeveer even goed voetballen.
Dit fenomeen is beter bekend als The Paradox of Skill en staat beschreven in het boek The Succes Equation van Michael Mauboussin1. Het houdt in dat hoe meer mensen in dit geval voetballen, hoe kleiner de verschillen worden in de absolute top. Mauboussin concludeert dat in deze situatie er één factor nog belangrijker wordt dan kwaliteit. En dat is toeval.
Nu kunnen we discussiëren of we de Eredivisie, laat staan de Jupiler League en Tweede Divisie, mogen bestempelen als de absolute top, maar relatief gezien valt daar wel degelijk wat voor te zeggen. De KNVB telt namelijk ruim 1,2 miljoen leden. Slechts 1350 daarvan spelen in de drie hoogste divisies (zie berekening onder).
Waar Mauboussin de factor toeval aanhaalt als reden waarom iemand uiteindelijk bij GVVV belandt of bij pak ‘m beet FC Twente, zie ik het kleine niveau verschil vooral als draagvlak om een speler op een ander vlak te trainen. Want voetballen kunnen ze allemaal. Anders speel je niet op dit niveau. Wat in mijn ogen vooral het onderscheid maakt is of een speler ook daadwerkelijk laat zien dat hij goed kan voetballen. En dus de vaardigheid beheerst om onder alle omstandigheden zo vaak mogelijk zijn niveau haalt.
Ik vind het fascinerend wanneer goede voetballers niet goed voetballen. Waardoor komt dat? Dit is een van de eerste vragen die ik stel wanneer ik met een voetballer werk. Het levert vaak interessante gesprekken op. Nagenoeg altijd zijn het de externe omstandigheden van het voetbal die een negatieve invloed hebben op prestaties. Een schreeuwende trainer bijvoorbeeld. Of de mening van het publiek, een bepaalde medespeler, de media, geld of de sfeer binnen het team.
Telkens blijkt weer dat niet zozeer de vaardigheid van een speler bepalend is. Het is veel meer zijn vermogen om met bovenstaande situaties om te gaan die uiteindelijk doorslaggevend is voor een mooie voetbalcarrière. Het trainen van deze vaardigheid is daarom cruciaal om die moordende concurrentiestrijd te winnen.
En als je dan ook nog een beetje geluk hebt, kan je zomaar eens het Nederlands Elftal halen…
*Ga uit van een selectie van 25 spelers bij 18 teams in de Eredivisie, 20 in de Jupiler League en 18 in de Tweede Divisie. In totaal heb je dan 1350 spelers. 80% van dit aantal geeft 1080 spelers.
1: The Success Equation: Untangling Skill and Luck in Business, Sports, and Investing. Michael Mauboussin.