Toegegeven, heel sexy zie je er niet uit. Maar ja, in dit geval heiligt het doel de middelen. Want met je Star Wars look krijg je niet alleen inzicht hoe goed je kunt focussen, je kunt die focus ook nog eens trainen. En als je iets nodig hebt om optimaal te presteren is het wel de vaardigheid om onder alle omstandigheden je kop er bij te houden. Oftewel, te focussen.
Terug naar het begin. De Muse is in eerste instantie ontworpen als meditatietool. Het apparaat leest je hersenactiviteit uit – ‘active’, ‘neutral’ en ‘calm’ – en geeft dit op een slimme manier terug aan de gebruiker. Realtime. Dat maakt dat je tijdens een sessie via het apparaat kunt testen in hoeverre je jouw gedachten kunt managen. En dat is wel zo prettig, want vaak weet je bij meditatie niet of je dat nou goed doet of niet.
Dan die meditatie. Nu kan hier een heel pleidooi houden over meditatie en hoe gezond dat voor je is. Maar inmiddels is de wetenschap, zeker in tijden van constante prikkels, het er unaniem over eens dat meditatie goed voor je is. Zie meditatie als een soort cooling down van je hersenen, maar ook als een manier om de vaardigheid focussen te trainen.
Ik zet de Muse op een aantal niveaus in bij mensen die willen presteren. Het eerste niveau is kennismaken en experimenteren. Het doel is dan je hersenactiviteit leren sturen zodat je hersenen letterlijk meer rust krijgen. Het cooling down effect zeg maar. Wanneer je dat eenmaal onder knie hebt kun je de Muse ook gaan gebruiken om je prestaties te verbeteren.
Op dat niveau koppelen we de Muse aan visualiseren. Elke topsporter visualiseert namelijk. Vaak onbewust. Wanneer je je voorbereid op een wedstrijd zie je dat in meer of mindere mate voor je. Ga je dat bewust doen, met al je zintuigen, wordt dit visualiseren genoemd. Ook visualiseren is door de wetenschap ontelbare keren onderzocht. Conclusie: mits goed uitgevoerd, werkt het als een trein.
In combinatie met de Muse – is mijn ervaring – wordt het nog concreter. Wanneer je visualiseert terwijl de Muse je hersenactiviteit meet, neemt die hersenactiviteit logischerwijs toe. Wanneer je dan die hersenactiviteit tijdens de visualisatie leert managen kun je dus je focus trainen op wedstrijdniveau. Bijvoorbeeld een vrije trap, een individuele actie of loopactie.
Sporters geven aan dat door deze oefeningen ze een groter gevoel van controle en dus overzicht ervaren tijdens de wedstrijd. Alsof ze weten wat er gaat gebeuren en daarop makkelijker kunnen anticiperen. Begrijp me niet verkeerd en zie dit niet als de heilige graal. Maar dat het een positieve bijdrage levert aan prestaties durf ik inmiddels wel te stellen.
Nieuwsgierig? Kom een keer langs om de Muse te testen in combinatie met een uitleg.