Voorste kruisband revalidatie: zonder knikkende knieën weer optimaal presteren

‘Kruisband Naomi van As volledig afgescheurd 

                 ‘Keeper Villarrealscheurtvoor vierde keerkruisband 

Derrick Rose is terug na 526 dagen’  

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van koppen van nieuwsartikelen, maar zulke berichten zien we helaas wekelijks voorbij komen. Wie de Champions League afgelopen tijd heeft gevolgd heeft mogelijk ook gezien hoe Ibrahimovic in de wedstrijd tegen Anderlecht zeer ongelukkig terechtkwam en daarbij zijn voorste kruisband afscheurde.  

Hartaanval van de knie 

Bijna elk artikel over voorste kruisbandblessures begint met een aantal zorgwekkende statistieken over het aantal blessures per jaar, de duur van sportuitval, de zorgkosten die ermee gemoeid gaan en het relatief kleine aantal sporters dat terugkeert op zijn of haar oude niveau. Het is dan ook niet voor niets dat een kruisbandblessure ‘de hartaanval van de knie’ als bijnaam heeft: vaak ernstige gevolgen en soms zelfs ‘fataal’. Vanwege de ernst en het langdurige karakter is er binnen de wetenschap zeer veel aandacht voor het probleem ‘de kruisband’. Met name op het gebied van preventie wordt veel onderzoek gedaan. Voorkomen is immers beter dan genezen. Helaas wil het tot op heden nog niet echt lukken het aantal kruisbandblessures terug te dringen. Aangezien genezen noodzakelijk is wanneer voorkomen niet lukt, kunnen we maar beter zorgen dat sporters zo goed mogelijk herstellen zodat de gevolgen minder ernstig zijn en het risico op nieuwe blessures geminimaliseerd wordt.  

Wat is er nodig voor goed herstel?  

  • Zo goed mogelijk is wat anders dan zo snel mogelijk. Hoewel sommige topsporters 6 maanden na de operatie weer op het veld staan, heeft een nieuwe kruisband eigenlijk minimaal 9 maanden nodig om volledig te herstellen.   
  • Het functioneren verbeteren van de gehele bewegingsketen, van enkel tot romp. Goede kracht, mobiliteit, stabiliteit en coördinatie in alle delen van de bewegingsketen is essentieel. 
  • Neuromusculaire training: training van de samenwerking tussen de spieren en het zenuwstelsel, o.a. ter verbetering van controle over bewegingen van het lichaam. Deze bewegingscontrole is minstens net zo belangrijk als spierkracht. Na een kruisbandblessure treden er neuromusculaire veranderingen op die het risico op een re-ruptuur vergroten. Het trainen van de intrinsieke bewegingscontrole (het gebruik van informatie vanuit het lichaam in plaats van uit de omgeving) kan dit risico verkleinen.  
  • Aandacht voor bewegingsangst. Wanneer iemand fysiek in orde lijkt te zijn kan bewegingsangst toch nog een hoop verpesten. Uit een studie van Webster et al. bleek dat van alle personen die op basis van fysieke testen in staat zouden moeten zijn weer te sporten, slechts 40% de sport ook daadwerkelijk had hervat. Bij deze personen werd doormiddel van een vragenlijst een grotere bewegingsangst geconstateerd. Begeleiding van een sportpsycholoog kan helpen om eventuele bewegingsangst te verminderen.  

Tot slot 

Bij PhysioLab hebben wij een gestandaardiseerd protocol ontwikkeld waar al deze punten in zitten verwerkt. Gedurende het traject begeleiden wij jou op het gebied van lichaam, geest en voeding. Bovendien nemen wijtijdens het revalidatieproces verschillende testen af om de progressie bij te houden en uiteindelijk te bepalen of iemand weer kan terugkeren in de sport.   

Ben jij op zoek naar een plek om te revalideren van jouw kruisbandblessure? Neem contact op met PhysioLab en maak een afspraak met een van onze therapeuten. 

Bronnen 

1. Webster K. E., Feller, J. A., Lambros, C. (2008). Development and preliminary validation of a scale to measure the psychological impact of returning to sport following anterior cruciate ligament reconstruction surgery. Physical Therapy in Sport, 9, 9–15. 

2. Groom, D., Appelbaum, G., Onate, J. (2015). Neuroplasticity Following Anterior Cruciate Ligament Injury: A Framework for Visual-Motor Training Approaches in Rehabilitation. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 45(5), 381–393. 

3. Grindem, H., Snyder-Mackler, L., Moksnes, H., Engebretsen, L., Risberg, M. A. (2016). Simple decision rules can reduce reinjury risk by 84% after ACL reconstruction: the Delaware-Oslo ACL cohort study. British Journal of Sports Medicine, 50, 804–808. 

4. Hewett, T. E., Torg, J. S., Boden, B. P. (2009). Video analysis of trunk and knee motion during noncontact anterior cruciate ligament injury in female athletes: lateral trunk and knee abduction motion are combined components of the injury mechanism. British Journal of Sports Medicine, 43, 417–422. 

blessurepreventie, Fysiek, Mentaal, Performance, Prestatie, Sport, Sportmindset, sportpsychologie, Voeding

Gerelateerde berichten

Een penalty nemen is trainbaar!

Mentaal
,,Ik ging stuiteren. En naar de naden op de bal kijken.” Ik kijk Klaas-Jan Huntelaar aan. Zojuist heb ik hem de meest dodelijke vraag gesteld die je aan een voetballer kunt…

“Voetbal is een mentaal spelletje”

Mentaal
Afgezien van trainingsintensiteit durf ik te stellen dat er in Nederland zo’n 1000 voetballers spelen die elkaar qua vaardigheden niet zo gek veel ontlopen. Hoe ik daarbij kom? Neem alle…

Schouderklachten? Teamwork vereist!

Fysiek
“Wist je dat er wel 17 verschillende spieren aanhechten op het schouderblad…?” Voorkomen Schouderklachten zijn veelvoorkomend. Jaarlijks krijgt 31% van de Nederlandse bevolking ermee te maken1. De NHG-standaard stelt dat…