Wil je kampioen worden? Investeer dan in medische en performance staff! Het zal geen verrassing zijn dat een fysiotherapeut hiervoor pleit, maar in dit geval is de wetenschap het met mij eens. Häglund et al. hebben in opdracht van de UEFA 11 jaar lang de prestaties van de deelnemende teams afgezet tegen het aantal blessures (in tijd). Hieruit blijkt een verband te bestaan tussen de rapportage van weinig blessures en goede prestaties in nationale en internationale competities.
Leicester City FC
Het is geen geheim dat bovenstaande ook de visie is van Leicester City FC. Vorig seizoen werden ze met een veel kleiner budget en op papier mindere spelers kampioen van de Premier League. Naar eigen zeggen door te investeren in medische en performance staff. De fysieke trainingen waren goed afgestemd, dit leidde tot fittere spelers en dit had tot gevolg dat er minder blessures waren en betere wedstrijdprestaties. Deze club bewijst ook dat er geen standaard formule is voor een kampioenschap, dit jaar zal de club waarschijnlijk in de middenmoot eindigen. Uiteindelijk moet er nog gevoetbald worden. VoetbalPsycholoog Bram Meurs stelt dat hierbij mogelijk geldt dat er dit seizoen vanuit Leicester gehandeld is om niet te verliezen, terwijl het jaar daarvoor draaide om winnen. Ze hadden toen niets te verliezen, want ze waren net gepromoveerd.
De (on)zin van het screenen
Terug naar de feiten: weinig en korte blessures is gerelateerd aan betere prestaties. Een mogelijke gedachte is dan: screen iedereen op mogelijke blessures, ga daarmee gericht aan de slag en klaar ben je. Helaas bestaat er niet zo’n test, omdat er te weinig bekend is over de risicofactoren van blessures. Sterker nog: in de meeste gevallen is het beter om een muntje op te gooien dan aan de hand van een test iets te kunnen voorspellen. Is het dan zinloos om te testen? Absoluut niet. Vooral het monitoren, het volgen in de tijd, van atleten geeft waardevolle informatie waardoor gerichter getraind kan worden en de spelers zo fit mogelijk zijn en er minder kan is op onder- of overbelasting en bijbehorende blessures.
In toekomstige blogs zullen we verder ingaan op specifieke testen en tips om snel van blessures af te komen (of deze te voorkomen). Geheel volgens onze visie zal dat op gebied van Fysiek, Voeding en Mentaal zijn. Wij geloven namelijk dat als deze onderdelen optimaal functioneren jij optimaal functioneert.
Bronnen:
Häglund M. Injuries affect team performance negatively in professional football: an 11-year follow-up of the UEFA Champions League injury study. Br J Sports Medicine, 2013.
Drew B et al. Injuries impair the chance of successful performance by sportspeople: a systematic review. Br J Sports Medicine, 2017.
Gabbett T. The training—injury prevention paradox: should athletes be training smarter and harder? Br J Sports Medicine, 2017
Gabbet T. and Whiteley R. Two Training-Load Paradoxes: Can We Work Harder and Smarter, Can Physical Preparation and Medical Be Teammates? Int J Sports Physiol Perform. 2017.
Bahr R. Why screening tests to predict injury do not work—and probably never will…: a critical review. Br J Sports Medicine, 2016.
Halson S.L. Monitoring Training Load to Understand Fatigue in Athletes. Sports Med, 2014.